Spominsko obeležje žrtvam osamosvojitvene vojne na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku.

Panoramska fotografija Šmarjetne gore nad Kranjem.

Spoštovane članice, spoštovani člani Združenja 91, pozdravljeni!

Tokratno jesensko srečanje združenja je pripravil in ga bo vodil Jože Romšak iz Podljubelja. Obiskali bomo tretje največje slovensko mesto Kranj in spoznali bližnjo okolico. Kranj šteje nekaj čez 37 tisoč prebivalcev in je gospodarsko, trgovsko, prometno, izobraževalno in kulturno središče Gorenjske. Leži ob vznožju Karavank, je prestolnica slovenskih Alp.

Zbrali se bomo na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku, pri spominskem obeležju žrtvam osamosvojitvene vojne leta 1991. Med žrtvami teh zgodovinskih dogodkov je bil tudi pripadnik Teritorialne obrambe RS, ki je branila letališče – Peter Petrič. K spomeniku bomo položili cvetje in nadaljevali z vodenim spoznavanjem letališča.

Po ogledu letališča bomo pot nadaljevali proti Kranju, čez kanjon reke Kokre mimo znamenitega Vodovodnega stolpa do Vojašnice Petra Petriča, kjer si bomo ogledali Vojaški muzej. Po obisku vojašnice se bomo na kratko ustavili v starem mestnem jedru, se sprehodili do Glavnega trga, mimo Mestne in Prešernove hiše, Prešernovega gledališča ,  spomenika in cerkve sv. Kancijana ter grada Khislstein.

Po kratkem ogledu starega dela mesta se bomo z avti povzpeli na 646 m visok hribček nad Kranjem, Šmarjetno goro, ali po gorenjsko Šmarjetno. Pravijo, da se s Šmarjetne ob lepem vremenu vidi kar petina celotne Slovenije. Naš namen je preveriti, če ta trditev drži!  Zato ne pozabite vzeti daljnogleda.

Po napornih prvih urah jesenskega srečanja bo na vrsti čas za uživanje. Najprej v panoramskih razgledih in obisku cerkve sv. Marjete in skale z zdravilno močjo v njej. Za konec kosilo in veselo druženje v eni od kultnih gostiln na Slovenskem.

Prijave na izlet je potrebno oddati do 8. oktobra 2023

na e-naslov: zdruzenje91@guest.arnes.si ali s SMS sporočilom na telefon 040 417 359.

Prijava mora vsebovati poimensko prijavo in opredeljen način prevoza.

Prijav po preteku roka za  prijave na izlet ne bomo upoštevali!

Za udeležence srečanja bo organiziran prevoz s kombiniranimi vozili. Za udeležence, za katere ne bo mogoče zagotoviti prevoza, bo Združenje 91 povrnilo stroške prevoza v višini, ki je določena s pravilnikom.

Mesta odhodov bodo določena na podlagi zbranih prijav.

Zbirno mesto srečanja bo Letališče Jožeta Pučnika, dne 21. oktobra 2023 ob 9:45 uri.

Denarni prispevek za udeležence srečanja znaša:

člani s statusom – vojni invalidi in osebe žrtve vojnega nasilja :    10,00 EUR

pridruženi člani (50 % vrednosti  stroškov srečanja) –                     25,00 EUR.

Denarni prispevek (gotovina) udeležencev srečanja se bo pobral na dogodku!

 

Zaključek srečanja je predviden ob 17:00 uri.