MARTINOVANJE IN JESENSKI IZLET 2022

Spoštovane članice in člani Združenja 91,
pozdravljeni!

Tokratni jesenski izlet smo premaknili v november z željo, da bi srečanje obogatili in ga naredili takega, da se ga bomo radi spominjali. Odločili smo se za Martinovanje. Malo na brežiškem, malo na dolenjskem koncu.

Zbrali se bomo v petek, 11. novembra, v Brežicah in si za začetek ogledali najnovejšo turistično pridobitev mesta – novi razgledni stolp, na vrh katerega se bomo povzpeli in so ogledali brežiški konec do koder nam bodo nesle oči. 46 m visok vodovodni stolp iz leta 1914 je poleg kranjskega edini tovrstni objekt v Sloveniji Svojo funkcijo je opravljal vse do leta 1983. Otvoritev nove turistične znamenitosti bo konec oktobra. Zato bomo vpisani med prve obiskovalce.
Po vzponu »na vrh« se bomo sprehodili do novega pomnika osamosvojitvene vojne Slovenije – Obeliska zmage 1991 in naprej skozi mesto, da bomo občutili utrip vinorodnega mesta ob »največjem slovenskem prazniku«.
K Martinovi večerji in žegnu mošta bomo sedli v Gostilni penzionu Les, v Čatežu ob Savi, kjer bomo tudi prespali.
Za drugi dan, v soboto, 12. novembra, program še ni v celoti določen, ker še čakamo na potrditev s strani vojaškega letališča Cerklje ob Krki. Za tiste, ki vstajajo zgodaj, bo priložnost opraviti vzpon na bližnji 386 m visoki Sv. Vid nad Čatežem, kjer se odpira pogled na brežiško polje. Po zajtrku v Gostilni Les se bomo odpeljali do Mokric in si ogledali srednjeveški grad iz 15. stoletja in se sprehodili skozi 200-letni angleški park z več kot 70 različnimi vrstami dreves. Na sprehodu bomo lahko opazovali igralce golfa pri njihovem najljubšem opravilu.
Pri povratku proti Brežicam, se bomo ustavili na sotočju rek Krke in Save, si ogledali znameniti stari most čez Savo v Brežicah in okrepčali s hrano in pijačo »iz nahrbtnika« v športno – rekreacijskem parku ob Savi. Nadaljevali pot do vojaškega letališča Cerklje ob Krki, oziroma vojašnice Jerneja Molana. Naše jesensko druženje bomo zaključili z ogledom starega mestnega jedra Krškega ter kosilom in druženjem ob dobri kapljici.
Udeleženci izleta, doma v Spodnjem Posavju, se lahko izleta udeležijo tudi na način, da bodo prespali doma. Za vse, ki se ne bi mogli v petek udeležiti Martinovanja v Čatežu velja, da se lahko srečanju priključijo v soboto v Čatežu, pri Gostilni penzion Les – ob 9:00 uri.

Program srečanja:

Petek, 11. novembra 2022

15:45 Zbor pri Vodovodnem stolpu v Brežicah.
16:00 Predstavitev stolpa in ogled mesta z okolico z višine skoraj 46 m.
16:30 Položitev cvetja pri Obelisku zmage 1991, sprehod po mestu in postanek ob »štandih« ter pokušnja novega vina z bizeljskega vinorodnega okoliša.
18:00 Odhod do Čateža, Gostilne in penziona Les, namestitev po sobah za spanje.
19:00 – 22:00 Martinova večerja.

Sobota, 12. novembra 2022

8:00 – 9:00 Zajtrk.
9:00 – 11:00 Odhod do Jesenic, ogled gradu Mokrice in sprehod skozi znameniti angleški park.
11:00 Odhod, ogled sotočja rek Krke in Save, starega jeklenega mostu čez Savo v Brežicah in postanek v rekreacijsko – športnem parku ob Savi (okrepčilo).
12:30 – 13:30 Ogled vojaškega letališča in vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki. V primeru odpovedi izvedba alternativnega dogodka.
14:00 Vodeni ogled kulturno zgodovinskih znamenitosti starega dela Krškega.
15:00 Kosilo.
17:00 Zaključek izleta.

Prijave za jesenski izlet v Spodnje Posavje je potrebno oddati do četrtka, 27. oktobra 2022.
Ob prijavi je potrebno navesti ali se prijavljate na izlet za en ali dva dni in ali se boste izleta udeležili z organiziranim prevozom ali svojim prevoznim sredstvom.
Kot običajno, prijave je potrebno poslati s SMS na telefon 040 417 359 ali e-mail zdruzenje91@guest.arnes.si.

Prejemniki e-obvestil, ki so člani Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih 1991, bodo o dogodku obveščeni po elektronski pošti. Člani, ki ne uporabljajo komunikacije po e-pošti, bodo obveščeni in povabljeni k prijavi s pisemsko pošto.

Člane, ki se povezujejo v prevozne skupnosti  pozivamo, da se o dogodku medsebojno obvestijo, dogovorijo in uskladijo način organizacije prevozov in čas odhodov iz posameznih krajev.

Vabilo in objava jesenskega izleta in martinovanja 2022 je objavljeno tudi na spletni strani www.zdruzenje91.eu.

Pridruženi člani bodo krili stroške izleta sami v višini 55,00 EUR. V ceno so vključeni  prenočišče  s takso in polovična cena stroškov prevoza. Po sprejemu prijave na izlet, jim bo Združenje 91 s pisemsko ali e-pošto poslalo UPN – univerzalni plačilni nalog, ki ga bodo morali poravnati do 7. novembra;  kar predstavlja tri dni pred samim dogodkom.

V Gostilni in penzionu Les so na voljo le 2 in 3 – posteljne sobe. Enoposteljne sobe niso na razpolago. Zato bodo udeleženci izleta, ki bodo sami, nastanjeni v skupni sobi.

V primeru, da bo udeležencev izleta več kot smo lahko zagotovili postelj v gostišču, kjer bomo večerjali, bodo manjkajoča prenočišča zagotovljena v neposredni bližini, do katerega bomo organizirali prevoz.

Ali bo prevoz izveden z avtobusom ali s kombiniranimi vozili, bo sporočeno po preteku roka za prijave. Enako z uro odhoda iz posameznih krajev prijavljenih. Če se bo kdo od uporabnikov, za katerega ne bo mogoče zagotoviti skupnega prevoza  udeležil srečanja z uporabo lastnega prevoznega sredstva, bo lahko uveljavil pravico do refundacije stroškov v določenem okviru, določenem s sklepi UO Z91.

V primeru neodgovornega odstopa od prijave, ki bi imel za posledico negospodarno porabo sredstev pri izvajanju programov, se bo udeleženca sankcioniralo v skladu s sprejetimi sklepi Upravnega odbora Združenja 91.

Za morebitne druge informacije je potrebno poklicati na telefon 040 417 359.

Združenje 91 lahko dogodek prekliče v primeru nezadostnega števila prijav.

Lepo pozdravljamo in vabimo na skorajšnje srečanje!