+386 (0)2 620 95 72 | +386 (0)40 417 359|zdruzenje91@guest.arnes.si

Slavnostni koncert dne 3. junij 2021

Spoštovane gospe, spoštovani gospodje, cenjeni visoki gosti!

25. junija 1991 je Slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino, ustavni zakon in Deklaracijo o neodvisnosti. Dan kasneje, 26 junija je bila razglašena samostojnost in neodvisnost Republike Slovenije. Le nekaj ur po slovesnosti na Trgu republike so enote jugoslovanske ljudske vojske začele vojno, katere cilj je bil državljanom Slovenije odvzeti pravico samoodločbe in življenja v samostojni državi. Slovenci smo ubranili samostojnost. Namesto besed je na žalost spregovorilo orožje. Otroci so ostali brez očeta, žene brez mož, starši brez otrok in ranjeni.
Pred letom dni smo se v Združenju vojnih invalidov in svojcev padlih 1991, kjer smo združeni vojni invalidi, civilni invalidi vojne in svojci padlih leta 1991 odločili , da bomo 30-letnico samostojnosti Republike Slovenije praznovali na način, na katerega bi bili ponosni tudi vsi, ki niso več z nami.
V oteženih razmerah zaradi pandemije so bile priprave in načrtovanje naše slovesnosti velikokrat postavljene pod vprašaj. Odločenost mladih v naših vrstah, ki so vzeli stvari v svoje roke in podpora s strani predsednika Vlade RS, g. Janeza Janše, ki je prevzel pokroviteljstvo slavnostnega koncerta ter prispevkoma ministrov mag. Aleša Hojsa in mag. Mateja Tonina gre zahvala, da smo se danes lahko zbrali in bomo med prvimi, ki prisostvujemo kulturnemu dogodku po dolgih mescih zaprtih gledališč in koncertnih dvoran. Posebna zahvala gre nastopajočim, ki so tudi v teh težkih razmerah pripravljali koncerte.

Spoštovane gospe, spoštovani gospodje, cenjeni visoki gosti,
imenu Združenja 91 se vam zahvaljujem, da ste se odzvali povabilu. Naša želja je bila, da v tej dvorani, kjer so v preteklosti že bile sprejete številne pomembne odločitve za slovenski narod in kjer so se odvijali mnogi kulturni večeri, nocoj obudimo spomine.

Dovolite mi, da vas obvestim, da sta odsotnost opravičila predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor in predsednik Vlade Republike Slovenije, g. Janez Janša zaradi službene odsotnosti v tujini.

Ob tej priložnosti med nami pozdravimo
– predsednika Državnega zbora RS, g. Igorja Zorčiča,
– škofa Evangeličanske cerkve v RS, g. Leona Novaka,
– ministra za notranje zadeve in predsednika Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve, mag. Aleša Hojsa,
– ministra za obrambo, mag. Mateja Tonina,
– ministra za delo, mag. Janeza Ciglerja Kralja,
– državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade, mag. Bojana Pograjca,
– direktorja Policije, dr. Antona Olaja,
– načelnika generalštaba Slovenske vojske, generalmajorja Roberta Glavaša,
– župana občin Brežice in Miklavž na Dravskem polju, g. Ivana Molana in Egona Repnika,
– predsednika Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, g. Boruta Severja,
– predsednika Združenja policijskih veteranskih društev Sever, dr. Tomaža Časa,
– podpredsednika Zveze vojnih veteranov Slovenije, g. Boža Majcna
– in sekretarja Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, mag. Vlada Pegana.

Dovolite, da ob tej priložnosti posebej pozdravim ustanovnega in prvega predsednika Združenja vojnih invalidov 91, g. Jožeta Romška. Njemu gre zahvala, da smo leta 2007 osnovali samostojno invalidsko združenje, katerega glavna naloga so izvajanje zagovorništva in oblikovanje ter izvajanje socialno – zdravstvenih programov za vse ranljive skupine iz osamosvojitvenega obdobja, ki so organizirane v združenju.

Veliko dela smo opravili. Verjamemo, da bomo zreli in sposobni po tridesetih letih od zgodovinskih dogodkov odgovoriti še na nekaj vprašanj, ki še nimajo odgovora.
Spoštovani, naj se na koncu zahvalim vsem, ki so pomagali pri organizaciji slavnostnega koncerta. Posebna zahvala gre umetnikom, ki nas bodo z glasbo popeljali v mesec, ko bo naša domovina slavila pomemben praznik in v mesec pred vnovičnim vodenjem Sveta Evropske unije. Slovenci in državljani Republike Slovenije smo lahko na prehojeno pot ponosni, še posebej na del poti, ki smo jo prehodili v samostojni Sloveniji.

Želim vam lep večer in ponosno praznovanje Dneva državnosti!
Živela Slovenija!

Ljubljana, 3. junija 2021 Drago Koprčina, predsednik Združenja 91

Nagovor-za-koncert-3.6.2021.pdf

GALERIJA SLIK

[slide-anything id=’1219′]

 

 

Govor ministra za obrambo mag. Mateja Tonina na slavnostnem koncertu v počastitev 30. obletnice samostojne Slovenije in v spomin na vse umrle v osamosvojitveni vojni

Unionska dvorana Grand hotela Union, 3. junij 2021

 

Dober večer!

 

Spoštovani predsednik Državnega zbora, kolega ministra, državni sekretar, župana, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalni direktor Policije ter seveda predvsem člani Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih 1991, vsi vojni invalidi ter veterani in veteranke vojne za Slovenijo!

Trideset let potem…večkrat sem sam sebe spraševal, kako se veseliti slavnostnih dogodkov, ki pa za številne izmed vas predstavljajo tragično preizkušnjo. Ko se večina veseli, vi obujate spomine na vaše najdražje. Vaši najdražji so dali največ, resnično največ, kar so lahko za to, da se je rodilo novo življenje. Zato do vas čutim izjemno spoštovanje, ki ga same besede ne morejo opisati. Zavedam se, da je obeleževanje 30. obletnice samostojne Slovenije za vas poleg ponosa, ki ga vsi skupaj čutimo ob doseženih zgodovinskih zmagah, obenem tudi spomin na obdobje vaših najtežjih življenjskih preizkušenj. To je spomin na obdobje, ki vas je trajno zaznamovalo z zdravstvenimi posledicami oziroma z izgubo vaših najdražjih – sinov, mož, očetov, bratov. Hudo mi je ob misli, kaj vse ste pretrpeli in zlasti, za kaj vse so bili otroci – moji takratni sovrstniki, prikrajšani v vseh teh tridesetih letih. Ne predstavljam si, kako je odraščati brez očeta.

Zato čutim veliko odgovornost, da storim vse, kar je v moji moči, da se država dostojno pokloni vsem žrtvam in tudi vsem invalidom vojne za Slovenijo. Žal v teh tridesetih letih ni bilo vse rožnato in ni bilo postorjeno vse tako, kot bi moralo biti. Veseli me, da vas lahko seznanim, da so v parlamentarni proceduri že predlogi treh zakonov, ki te pretekle krivice tudi odpravljajo. Po novem bodo lahko status in pravice uveljavljali tudi tisti vojni invalidi in civilni invalidi vojne, ki tega do sedaj zaradi birokratskih omejitev niso mogli. Sedaj jim bo to omogočeno. Pomembno se mi zdi, da se država tudi v finančnem smislu oddolži svojcem vseh padlih in vsaj na takšen, majhen, način kompenzira vse žrtve, ki so sledile v teh tridesetih letih, ki pa se jih seveda nikoli ne da poplačati v denarju. Poleg tega bodo novi zakoni priznavali tudi pravice družinskim članom civilnih oseb, ki so izgubile življenje zaradi vojaške agresije. Zlasti imam v mislih dva domoljuba – iz Maribora in iz Pivke. Tudi njunim svojcem birokratske ovire niso omogočale, da si primerno uredijo svoj status.

V okviru Ministrstva za obrambo je v tem tednu, 1. junija, začela z delom nova Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino. Pod svojim okriljem bo združila tri sektorje – Sektor za vojne veterane, vojne invalide in žrtve vojnega nasilja, Sektor za vojne grobove in grobišča ter Vojaški muzej Slovenske vojske. Na takšen način kot normalna evropska država pod eno streho, v enem ministrstvu – in ne kot doslej v okviru treh ministrstev – združujemo skrb, ki izhaja iz vseh vojn in njihovih posledic.  Najprej skrbimo za žive ljudi – za vojne veterane in invalide, nato smo dolžni poskrbeti za dostojen pokop vseh tistih, ki so padli v različnih vojnah, ter skrbeti za njihova obeležja. In ne nazadnje, dolžni smo ohranjati tudi našo tehnično dediščino, ki se zbira v okviru Vojaškega muzeja Slovenske vojske.

Vojaško obrambo smo vedno uporabljali za plemenite cilje in samoohranitev. Slovenija ni bila nikoli agresorska oziroma napadalna država. Slovenska vojska, ki izhaja iz naše vojaške tradicije, pa je eden od temeljev slovenske državnosti in vir našega državljanskega ponosa. Naša država Slovenija, ki letos praznuje trideset let, nam ni bila podarjena. Vse stvari smo si morali izboriti sami. Ne pozabite, da so še 21. junija 1991 predstavniki svetovnih velesil govorili, da Slovenija ne bo nikoli samostojna. Našo samostojnost in lastno pot smo si morali utirati sami, v  vojaškem spopadu z, vsaj na papirju, mnogo močnejšim nasprotnikom. In kot ste, žal, prav vi doživeli v najbridkejšem smislu, je ta vojna terjala tudi človeška življenja. Dogodki vojne za Slovenijo nas zato opozarjajo, da je dobro opremljena in izurjena Slovenska vojska ključna za zavarovanje in ohranitev naše suverenosti in neodvisnosti tudi v prihodnjih letih in desetletjih. Brez varnosti in miru ni države blaginje. Kot minister za obrambo zato nosim veliko odgovornost za prihodnji razvoj Slovenske vojske. Vojska, ki je omogočila nastanek samostojne države, si zasluži spoštovanje in pogoje za nemoten razvoj. Slovenska vojska je v službi domovine, zato nikoli ne more biti breme domovine.

Dragi zbrani!

Prizadevam si, da bi na čim bolj dostojanstven način ohranjali spomin na obdobje slovenske osamosvojitve in na vse domoljube, ki so zanjo tvegali in žrtvovali svoje življenje. To je moja srčna zaveza. Pri tem mislim smrtno resno. Vsem vam, ki ste se borili za domovino, vsem, ki ste bili v vojni za samostojno Slovenijo ranjeni ali v njej izgubili svoje najdražje, bom do konca življenja hvaležen za vse, kar ste storili. Zaradi vaših žrtev moja generacija in prihodnje generacije lahko žanjejo sadove vašega dela. Vašega žrtvovanja za domovino se ne sme nikoli pozabiti. Zaradi vseh vas že 30 let živimo v samostojni in suvereni državi. Vaše velike žrtve in žrtve vaših svojcev niso bile zaman in nikoli ne bodo pozabljene.

Današnji večer pa je namenjen tudi temu, da z optimizmom zremo v prihodnost, da po preizkušnjah, ki nam jih je prinesla epidemija, vendarle odstiramo pot v neko novo normalnost. Današnji koncert je vrnitev v to normalnost. In kot vedno, tudi na današnji večer Slovenska vojska odpira pot – odpira pot v normalnost. Ponosen sem na Orkester Slovenske vojske. Prepričan sem, da bo skupaj z Nušo Derenda danes to čarobna kombinacija, ki bo nam bo vsem pričarala lep večer. Naj bo ta večer v spomin in v opomin na vse naše najdražje, ki so naredili veliko za našo samostojno domovino.

Srečno!

Govor_minister_Tonin-3.6.21.pdf

2021-06-09T08:13:24+02:00